Skip to main content
Wereld Malaria Dag

Maandag 25 april is het Wereld Malaria Dag. Op die dag staan we stil bij de wereldwijde bestrijding van de ziekte malaria, een infectieziekte overgebracht door de steek van een mug. 

Waar komt malaria voor?

Malaria komt voor in bijna alle (sub)tropische gebieden. Met name Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost Azië zijn bekende malariagebieden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat het aantal besmettingen wereldwijd op 300 tot 400 miljoen. Twee tot drie miljoen malariapatiënten overlijden jaarlijks aan de ziekte. De laatste jaren is het aantal besmettingen in veel landen gestegen.

 

Wat is malaria?

Malaria (mala aira = 'slechte lucht') is een van de meest bedreigende infectieziekten in de (sub)tropen en wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. De parasiet wordt van mens op mens overgebracht door een steek van de malariamug. Ongeveer 8-10 dagen na de steek kunnen de eerste verschijnselen optreden, zoals koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Vaak worden deze verschijnselen voorafgegaan door een grieperig gevoel.

   

Malaria in Nederland

Sinds 1970 is Nederland door de Wereld Gezondheids Organisatie officieel als ‘Malaria vrij’ bestempeld. Nederland was één van de laatste landen in Europa die malaria wist uit te roeien.Uit recent onderzoek is gebleken dat circa 20% van de passagiers vanuit Nederland naar malariagebieden geen malaria profylaxe meeneemt en onvoldoende beschermende maatregelen treft. Daarom komt in Nederland malaria nog steeds voor als importziekte. 

 

Steekmuggen in Nederland

In Nederland komt een dertigtal soorten steekmuggen voor. Naast de inheemse muggen komen incidenteel ook exotische muggen voor in Nederland. Deze exotische muggen komen binnen via internationaal transport. Sommige soorten kunnen ook ziektekiemen overbrengen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). 

 

Anti muggen maatregelen

Hoe kunt u muggenbeten voorkomen?

  • Draag een lange broek, lange mouwen, schoenen en sokken;
  • Sluit deuren en ramen of plaats horren;
  • Gebruik muggenwerende middelen waarin DEET is verwerkt;
  • Slaap onder een klamboe.

Gaat u op vakantie naar een (sub)tropische plek? Wees dan voorbereid en laat u adviseren over de anti malaria middelen.

 

Luxaflex en Malawi

Luxaflex® is trots om een bijdrage te leveren in de strijd tegen malaria in Malawi; nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken onder zwangere vrouwen en jonge kinderen in Afrika. In ons land is het vanzelfsprekend dat zoiets eenvoudigs als een hor ons leefklimaat in huis comfortabeler maakt, terwijl in Malawi een hor het verschil kan maken tussen leven en dood. Simpele oplossingen kunnen fors bijdragen aan het redden van levens. Door een deel van de horrenopbrengst aan dit project te besteden kunnen we alles op alles zetten om zwangere vrouwen en jonge kinderen te beschermen tegen malaria.  

 

Heeft u al horren voor uw ramen en deuren?